Też macie ten problem z lodami? Że dzieci najlepiej jadłyby je na okrągło i kiedy mają świadomość, że jest ich zapas w zamrażarce, ta nieustannie jest otwierana? A kiedy jest naprawdę gorąco, to one taki dzień najlepiej zaczęłyby nie od śniadania, ale od zimnego loda? Cóż nie jestem przeciwnikiem lodów, ale nie oszukujmy się – są tuczące, a do tego nie tanie. Dlatego przy większych imprezach nadal obstawiam gotowce ze sklepu, ale na własne potrzeby zaczęłam robić te zdrowsze wersje. Domowe lody bananowe BEZ CUKRU w 5 minut? Serio i są równie dobre!

 

1. Lody z mrożonych bananów.

  • minimum po jednym mrożonym bananie na osobę
  • dodatki

 

Ich zrobienie jest dziecinnie proste. Banany kroimy w plastry i zamrażamy. Warto plastry rozłożyć na płaskiej tacce lub papierze, a dopiero po zamrożeniu wrzucić do pojemników lub szczelnych woreczków, bo dzięki temu się nie posklejają i łatwiej będzie je porcjować.

Tyle w teorii, bo jak wiecie ja lubię w kuchni prostotę i tak wyczaiłam, że nawet całego, mrożonego banana można pokroić w plasterki i zblendować (najlepiej z funkcją rozbijania lodu). Jeśli banany nie chcą się zmiksować można dodać 2-3 łyżki mleka.

Aby zrobić lody wystarczy zmiksować mrożone banany  i dodać owoce sezonowe np. jagody, borówki, maliny lub ulubiony dodatek jak np. masło orzechowe, syrop klonowy lub w wersji dla dzieci  -M&Ms. Łatwe, prawda?

 

2. Lody jogurtowe z bananem.

  • minimum po jednym mrożonym bananie na osobę
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • dodatki

Inna wersja z bananami to lody jogurtowe. Na jednego banana wystarczy dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub serka waniliowego, zmiksować i napełnić silikonowe foremki na lody. Znajdziesz takie np. tutaj. Smakują rewelacyjnie, lekko kwaskowato! Ja uwielbiam połączenie banan, jogurt i czerwone porzeczki. 

Możecie też zblendować mrożonego banana, dodać jogurt z lodówki, zblendować raz jeszcze do uzyskania jednolitej konsystencji i podawać od razu 🙂 kilka owoców do tego i pychotka!

 

3. Mrożone banany w czekoladzie.

  • 2-4 banany
  • patyczki do lodów (ja zostawiam patyczki po lodach sklepowych ale znajdzie również tutaj)
  • 1x tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • kolorowe posypki
Banany kroimy na dwie części. Wbijamy w nie patyczki i umieszczamy w zamrażarce na min. 2h. Ja patyczki mam po zjedzonych lodach ze sklepu, ale możecie takie zakupić np. tutaj.  Rozpuszczamy czekoladę i polewamy zmrożone banany. UWAGA! Czekolada będzie bardzo szybko stygła, więc jeśli chcecie je ozdobić posypkami, należy się śpieszyć 🙂

 

Słodkiego popołudnia =)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *