Jeżeli chodzi o mnie, to jak widać na zdjęciu – uwielbiam KWIATY i KUCHNIĘ. Najlepiej, gdy mogę się w niej napić kawy zaserwowanej przez mężusia. ALE od czasu do czasu muszę też coś ugotować, w końcu mam rodzinę i nie chcę, żeby zajadali się sztucznymi barwnikami i konserwantami pochodzącymi z przetworzonej żywności. Dlatego dzielę się dziś z Wami pomysłem na szybki obiad.
A jak to wygląda u Was? Lubicie spędzać czas w kuchni? Ja lubię gotować dla mojej rodziny ALE ewidentnie nie lubię, gdy zajmuje mi to zbyt wiele czasu. Najbardziej cenię sobie dania i desery expresowe, czyli takie nad którymi trzeba spędzać minimalną ilość czasu, a smakują jakbyś w kuchni przesiedziała pół dnia 😉
Mistrzynią kuchni nie jestem!
Ewidentnie nie odziedziczyłam genów po mojej ukochanej mamusi, która z kuchni potrafi nie wychodzić czasami przez pół dnia. Ona uwielbia gotować i piec, ale co jeszcze ważniejsze – potrafi też sprostać mega skomplikowanym przepisom. Ja natomiast doskonale zdaję sobie sprawę, że mogę poświecić pół dnia na jakieś mega skomplikowane ciasto, ale prawdopodobnie skończy się to zakalcem lub totalnym niewypałem. Generalnie jeżeli nie wyjdzie mi jakiś nie skomplikowany i szybki przepis, to przynajmniej wiem, ż nie zmarnowałam mnóstwa czasu. Także ten teges!
Preferuję kuchnie prostą i smaczną!
I jeszcze najlepiej taką, w której nie da się dania spartolić. A to sprowadza się do tego, że lubię dania, nad którymi spędza się minimum czasu. I tak, jak WAM obiecałam, raz w miesiącu będę Wam przygotowywać wpisy z moimi ulubionymi, sprawdzonymi przepisami!
W przygotowaniach do obiadu najbardziej czasochłonne bywa zazwyczaj mięso, dlatego dzielę się z Wami w pierwszej kolejności przepisem na roladki z mięsa mielonego. Proste, szybkie i smaczne. Przepis jest łatwy w przyrządzaniu i mega smakuje – bez większego przyprawiania. Użycie szynki szwarcwaldzkiej nadaje odpowiedniego aromatu całej potrawie. Nawet dzieci je uwielbiają!
Składniki:
- mięso mielone – 0,7kg
- szynka szwarcwaldzka w plastrach (80g) – 2 opakowania
- przecier pomidorowy – 150 ml
- śmietanka 30% – 200ml
- woda – 0,5 szklanki
- sól / pieprz
- do dekoracji: liście pietruszki lub lubczyku (mrożone lub świeże)
- potrzebne będzie Ci także naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik na 200 stopni
- Dopraw mielone solą i pieprzem (odrobinka pieprzu i ok 1/2 łyżeczki soli)
- Rozwiń plasterki szynki na blacie kuchennym odstępach ok. 5cm
- Z mięsa mielonego formułuj roladki, następnie zawijaj w szynkę i ułóż w naczyniu żaroodpornym (wychodzi ok. 14 roladek)
- Jeżeli masz mniejsze naczynie żaroodporne możesz kupić mniej mięsa mielonego i nie wykorzystać wszystkich plasterków szynki
- Przygotowanie sosu: w misce wymieszaj śmietankę, przecier pomidorowy oraz wodę
- Sosem zalej poukładane w naczyniu żaroodpornym roladki
- Roladki posyp pietruszką świeżą lub z zamrażalnika (gdy nie mam nic takiego pod ręką, posypuję czymkolwiek zielonym dla oka np. odrobinką bazylii lub oregano)
- Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 1h
Tak, to by było na tyle. Potem oznajmiasz mężowi, że przygotowałaś jedną z najbardziej skomplikowanych opcji obiadu – mięso, więc wypadłoby, żeby obrał ziemniaki, a do krojenia sałatki zatrudniasz dzieci. Skoro chcą jeść, to niech też się do tego przyczynią!
Dobra! Powiem Wam szczerze, że dzielę się z Wami tymi szybkimi przepisami, bo w głębi duszy liczę na to, że wtedy będziecie mieć więcej czasu na czytanie mojego bloga 😉
Smacznego!