Obok kompotu truskawkowego, to jeden z tych niezapomnianych smaków mojego dzieciństwa. Smaków ze spiżarki mojej babci, u której spędzałam każde lato! Ta fasolka zawsze była obłędna, a słoik zawsze za szybko się kończył. Jeżeli nigdy nie jadłaś fasolki marynowanej w occie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Marynowanie sprawia, że fasolka nabiera naprawdę ciekawej konsystencji.
Składniki:
- fasolka szparagowa
- woda – 6 szklanek
- ocet – 1 szklanka
- cukier – 4 łyżki
- sól 1,5 łyżki
- gorczyca biała
- Opcjonalnie: liść laurowy suszony, ziele angielski, koper świeży
Wykonanie:
- Umyć fasolkę i poodcinać końce
- Do słoika włożyć gorczycę i opcjonalne składniki (ja ich nie daję, bo w przepisie mojej babci ich nie było, ale zostawiam Wam wybór)
- Kroimy na pół (jeżeli mamy wysokie słoiki to ten krok można pominąć)
- Następnie poupychać fasolkę szparagową do słoików
- Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać ocet
- Gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić i gotować ok 20 min.
Jak zawsze tu znajdziecie wersję do wydruku: przepis do druku