Lato i wakacje nieodłącznie kojarzą mi się z długimi wieczorami spędzonymi na towarzyskich rozmowach przy ognisku lub grillu. I właśnie temat grilla chciałabym dziś poruszyć. U nas na ruszcie najczęściej lądują kiełbaski, steki i szaszłyki, ale ostatnio coraz częściej także sery! Najbardziej znany to chyba camembert z żurawiną, ale ostatnim moim odkryciem jest ser FETA! Idealny jako dodatek do reszty grilowanych dań! Totalnie zawładnął moim sercem… a raczej żołądkiem! Jak zrobić ser feta z grilla? Bardzo prosto, bo jak wiecie to jest to, co w kuchni uwielbiam najbardziej.

 

Składniki dla 4 osób:

  • 4 szt. sera feta w kostce
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • opcjonalnie: 1 cebula czerwona
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

  • Ser feta wyjąć z opakowania i osuszyć ręcznikiem papierowym
  • Rozdrobnić ser za pomocą blendera (widelca) na puszystą masę
  • Dodać zioła prowansalskie, oliwę i pieprz (soli nie używamy, ponieważ feta jest dość słona)
  • Opcjonalnie: obrać i pokroić w prążki cebulę
  • Ser wraz z dodatkami (cebulkę kładziemy na wierzch serka) zawinąć szczelnie w folię aluminiową (tworzymy tzw. cukierki)
  • Smażyć na rozgrzanym grillu przez ok. 8-10 minut z każdej strony

 

Przepis do wydruku znajdziecie tutaj: ser FETA z grilla
Nadaje się idealnie do mięs, warzyw i grzanek z grilla!

Możecie zrobić taką wersję sera wedle Waszych upodobań – z czosnkiem, oliwkami lub pomidorkami koktajlowymi!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *