Lato i wakacje nieodłącznie kojarzą mi się z długimi wieczorami spędzonymi na towarzyskich rozmowach przy ognisku lub grillu. I właśnie temat grilla chciałabym dziś poruszyć. U nas na ruszcie najczęściej lądują kiełbaski, steki i szaszłyki, ale ostatnio coraz częściej także sery! Najbardziej znany to chyba camembert z żurawiną, ale ostatnim moim odkryciem jest ser FETA! Idealny jako dodatek do reszty grilowanych dań! Totalnie zawładnął moim sercem… a raczej żołądkiem! Jak zrobić ser feta z grilla? Bardzo prosto, bo jak wiecie to jest to, co w kuchni uwielbiam najbardziej.
Składniki dla 4 osób:
- 4 szt. sera feta w kostce
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- opcjonalnie: 1 cebula czerwona
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Ser feta wyjąć z opakowania i osuszyć ręcznikiem papierowym
- Rozdrobnić ser za pomocą blendera (widelca) na puszystą masę
- Dodać zioła prowansalskie, oliwę i pieprz (soli nie używamy, ponieważ feta jest dość słona)
- Opcjonalnie: obrać i pokroić w prążki cebulę
- Ser wraz z dodatkami (cebulkę kładziemy na wierzch serka) zawinąć szczelnie w folię aluminiową (tworzymy tzw. cukierki)
- Smażyć na rozgrzanym grillu przez ok. 8-10 minut z każdej strony
Przepis do wydruku znajdziecie tutaj: ser FETA z grilla
Nadaje się idealnie do mięs, warzyw i grzanek z grilla!
Możecie zrobić taką wersję sera wedle Waszych upodobań – z czosnkiem, oliwkami lub pomidorkami koktajlowymi!