Dynia. Królowa w kuchni jesienią. Uwielbiam to warzywko i jego smak. Aby móc cieszyć się nim nieco dłużej, przygotowuję jesienią kilka słoiczków mega pysznego dżemu. Przepis jest naprawdę prosty, a smak zaskakujący, bo dodanie pomarańczy do neutralnej dyni nadaje jej niepowtarzalnie orzeźwiającego smaku. Ale co Wam będę dużo słodzić – same spróbujcie!

 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 duże pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • 1 saszetka żelfix (1:3)
  • 350 g cukru

 

Przygotowanie

  • Dynię obieramy ze skórki i usuwamy miękki miąższ wraz z pestkami
  • Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do większego garnka
  • Dodajemy 4-5 łyżek wody i co chwilę mieszając gotujemy do miękkości przez ok. 25 minut na małym ogniu
  • Otrzymaną masę miksujemy blenderem
  • Dodajemy sok cytryny oraz pomarańczy, żelfix z saszetki
  • Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy przez 3 minuty
  • Gorącym dżemem napełniamy wyparzone gorące słoiki, zakręcamy i przewracamy do góry nogami
  • GOTOWE!

 

Ciesz się smakiem dyni przez całą zimę!
Tutaj macie możliwość pobrania pliku PDF do druku!
Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *