Dynia. Królowa w kuchni jesienią. Uwielbiam to warzywko i jego smak. Aby móc cieszyć się nim nieco dłużej, przygotowuję jesienią kilka słoiczków mega pysznego dżemu. Przepis jest naprawdę prosty, a smak zaskakujący, bo dodanie pomarańczy do neutralnej dyni nadaje jej niepowtarzalnie orzeźwiającego smaku. Ale co Wam będę dużo słodzić – same spróbujcie!
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 duże pomarańcze
- 1/2 cytryny
- 1 saszetka żelfix (1:3)
- 350 g cukru
Przygotowanie
- Dynię obieramy ze skórki i usuwamy miękki miąższ wraz z pestkami
- Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do większego garnka
- Dodajemy 4-5 łyżek wody i co chwilę mieszając gotujemy do miękkości przez ok. 25 minut na małym ogniu
- Otrzymaną masę miksujemy blenderem
- Dodajemy sok cytryny oraz pomarańczy, żelfix z saszetki
- Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy przez 3 minuty
- Gorącym dżemem napełniamy wyparzone gorące słoiki, zakręcamy i przewracamy do góry nogami
- GOTOWE!
Ciesz się smakiem dyni przez całą zimę!
Tutaj macie możliwość pobrania pliku PDF do druku!
Smacznego!