Jesień ma wiele obliczy. Jednym z tych barwniejszych są pomarańczowe dynie, które nie tylko dodają jesieni uroku, ale równie dobrze smakują. Tak jak obiecałam, przepis na moją ulubioną zupę dyniową z mlekiem kokosowym i pomarańczą. Dynie – albo się je lubi, albo nie. Faktem jest, że dynia jest w miarę neutralnym warzywem, więc przejmuje smaki, które do niej dodajemy. Także jeżeli jeszcze nie przekonałyście się do zupy z tego warzywa, może ten przepis Was pozytywnie zaskoczy.

 

Jeżeli chodzi o wybór dyni to ja najbardziej uwielbiam dynię Hokkaido. Po pierwsze za jej intensywny kolor, po drugie za łatwość w obróbce w kuchni, bo jest dużo mniejsza od tradycyjnej dyni, a na dodatek ma jadalną skórkę, wiec nie trzeba jej obierać – wystarczy tylko umyć.

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
  • 2 ziemniaki
  • 500 ml bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
  • sól, pieprz, mielona

Do dekoracji:

  • śmietana
  • świeżo zmielony pieprz
  • pietruszka

 

Przygotowanie:

  • dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy miękki miąższ wraz z pestkami, następnie kroimy w kostkę razem ze skórką
  • ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
  • pokrojone warzywa wrzucamy do większego garnka
  • zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy moc palnika i co chwilę mieszając gotujemy do miękkości warzyw przez ok. 25 minut
  • otrzymaną masę miksujemy blenderem
  • dodajemy mleko kokosowe i sok z pomarańczowy, ewentualnie jeszcze raz miksujemy blenderem, jeżeli mleko kokosowe jest zbyt gęste
  • doprawiamy solą, pieprzem
  • dekoracja: kleks śmietany + świeżo zmielony pieprz + odrobina zielonej pietruszki dla oka
  • GOTOWE!

 

Dla mnie to kwintesencja smaku – neutralna dynia, delikatny smak mleka kokosowego, słodycz pomarańczy i ostry pieprz… idealnie rozgrzewająca zupa na chłodne, jesienne wieczory.

Tutaj macie możliwość pobrania pliku PDF do druku!
Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *