Obok kompotu truskawkowego, to jeden z tych niezapomnianych smaków mojego dzieciństwa. Smaków ze spiżarki mojej babci, u której spędzałam każde lato! Ta fasolka zawsze była obłędna, a słoik zawsze za szybko się kończył. Jeżeli nigdy nie jadłaś fasolki marynowanej w occie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Marynowanie sprawia, że fasolka nabiera naprawdę ciekawej konsystencji.

 

Składniki:

  • fasolka szparagowa
  • woda – 6 szklanek
  • ocet – 1 szklanka
  • cukier – 4 łyżki
  • sól 1,5 łyżki
  • gorczyca biała
  • Opcjonalnie: liść laurowy suszony, ziele angielski, koper świeży

Wykonanie:

  • Umyć fasolkę  i poodcinać końce
  • Do słoika włożyć gorczycę i opcjonalne składniki (ja ich nie daję, bo w przepisie mojej babci ich nie było, ale zostawiam Wam wybór)
  • Kroimy na pół (jeżeli mamy wysokie słoiki to ten krok można pominąć)
  • Następnie poupychać fasolkę szparagową do słoików
  • Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać ocet
  • Gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić i gotować ok 20 min.

 

Jak zawsze tu znajdziecie wersję do wydruku: przepis do druku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *